Tõukoerad paljastatud


"Pedigree Dogs Exposed"
2008 / režii Jamima Harrison

Tõukoerad kannatavad geneetiliste haiguste käes tänu pikale sisearetuse perioodile. See BBC dokumentaal näitab teravaid probleeme, mille toovad kaasa püüdluseed koerashowdel ning aretusel pöörata eelkõige tähele välimusele, mitte tervisele. Tõukoerad moodustavad 75% Suurbritannia seitsmest miljonist koerast ning nende omanikel kulub aastas 10 miljonit naela ravikuludeks.

Saates näidatakse meile spanieleid, kelle ajud kasvavad liiga suureks nende kolpade jaoks, epilepsia all kannatavaid poksereid, hingamisprobleemidega mopse, tagajalaprobleemidega saksa lambakoeri ning buldoge, kes ei suuda paarituda ega sünnitada ilma abita. Kõik selle nimel, et vastata Briti kenneliklubi standarditele näo suuruses, kortsudes, keerdsabades ja suuruses.

Kõige põhjust nähakse tahtlikult sugulastega paaritumises, mis on ametlikult kennelites kirjas ning tavapärased on ema ja poja või isa ja tütre paaritumised. On avastatud, et mopsidel on see viinud olukorrani, kus Suurbirtannias on 10 000 mopsi kohta geneetiliselt ainult 50 erinevat isendit.

Hoiatus! Arvestades sisu, ei oleks soovitatav seda vaadata lastel ja inimestel, kellel on nõrgem närv. Eriti neil, kes on suured koeraarmastajad. Võibolla ma liialdan, kuid minule kui koeraarmastajale oli see dokumentaal väga häiriv.

0 comments:

Postita kommentaar