Veebisõdalased

"Web Warriors"
2009 / Koduleht

Ühel soojal suvisel pärastlõunal New Yorkis ja Torontos ootavad palju rahulikku nädalalõppu. Küll aga ei oska keegi aimata, et mõne sekundi jooksul kaovad üle 50 miljoni inimese võrgust. Telefoniliinid ja veesüsteem ei tööta ning tuhanded inimesed on vangis liftides või metroos. 2003 aasta 14. august on Põhja-Ameerika suurim 'blackout', mis toob kuni 6 miljadri dollari suuruse kahju. Ametlik põhjus oli liiga pikaks kasvanud puud, mis elektriliine kahjustasid.

Kuid vaid kolm päeva varem lasi keegi kusagil lahti viiruse Blaster, mis on üks suurimaid rünnakuid, mida Internet seni näinud oli. Paljusid, kaasa arvatud mitmeid viirusetõrgjega tegelevaid ettevõtjaid, üllatas, millist mõju avaldab üks kübermaailma viirus füüsilisele maailmale. Blaster oli esimene omalaadne, mis näitas, kui õrn virtuaalmaailm olla võib.

Dokumentaalis tuleb juttu erinevatest kübermaailma kuridegudest alates süütutest koolipoiste trikkidest kuni riikide poolt finantseeritavatest rünnakute, salapärase Storm wormi ning Eesti vastu toimunud rünnakuni välja.

Kusjuures ma ise mäletan, kui meedias käis läbi see Põhja-Ameerika blackout ning kirjutati, et viga elektrijaama süsteemis kusagil. Lisaks mäletan ka seda, kuidas newyorklased nägid üle pika aja pimedas taas jälle tähti. Midagi positiivsetki sellest tõsisest probleemist.


0 comments:

Postita kommentaar